Маршалови острови

За страната

География
История
Икономика
Култура
Политика
Справочник
География
История
Икономика
Култура
Политическа система, право и управление
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Маршалови острови -- География --

Столица: Мажуро (Делап)
Тай-голям град: Мажуро (Делап)
Езици: маршалски, английски
Официална валута: американски долар
БВП (ППС) милиона долара (2001)
Население: 62 000 (оценка 2009)
Територия: 181 кв км
Климат: Климатът е горещ и влажен, като дъждовният сезон е от май до ноември. Има тайфуни. Много тихоокеански тайфуни започват при Маршаловите острови и се разрадтват, придвижвайки се на запад към Марианските острови и Филипините.
Маршаловите острови (официално Република Маршалови острови), е държава в Микронезия, състояща се от острови и атоли, на север от Науру и Кирибати и на изток от Федерация Микронезия. Странат включва 29 атола и 5 отделни острова. Те принадлежат към две групи - верига Ратак и верига Ралик (означаващи съответно верига на "изгрева" и верига на "залеза"). 24 са обитаеми. Необитаеми атоли са: Елитгина, Бикар, Бикини, Бокак, Ерикуб, Джемо, Падикдик, Ронгерик, Токе, Ужеланг. По-голямата част от земната маса на островите е на морското равнище.


Маршалови острови -- История --

ОСтровите са обитавани от второ хилядолетие преди новата ера.
Испанският изследовател Алонсо Саласар е първият европеец, който вижда острова през 1526, но островите оставата непосетени от европейци до идванетона английския капитан Джон Чарлз Маршал през 1788. На британските карти островите са наречени ан негово име. Маршаловите острови първо стават испанско владение в рамките на Испанска Океания и са признати като такова през 1874 година. Те са продадени на Германия през 1884 с посредничеството на папата.
Немска търговска компания се установява на островите през 1885. По-късно Маршаловите острови стават част от немския протекторат Германска Нова Гвинея.
Още по времето на германския контрол островите започват да се посещават от японски търговци. След ерата Мейсжи японското правителство поема по пътя на превръщането на страната в голяма икономическоа и военна сила в Източна Азия.
През 1914 година Япония се присъединява към Антантата по време на Първата световна война и завладява темските колонии в Китай и Микронезия. На 17 декември 1920 година Общността на наподите одобрява предаването на Япония на всички немски колонии в Тихия океан.
По време на японското управление повече от 1000 японци се заселват на Маршаловите острови, но за разлика от Марианските острови иПалау делът им в общото население никога не надвишава този на местното население.
През Втората световна война американците завладяват островите и те преминават под опеката на САЩ заедно с други островни групи.
От 1946 до 1958 САЩ изпитват 67 ядрени бомби на Маршаловите острови. Най-големият от тях е Кастел Браво.
През 1979 е създадено правителство на Маршаловите острови и те получават вътрешна автономия.
През 1986 година се подписва споразумение за аикономическа асоциация със САЩ и страната получава политическа независимост. Споразумението предвижда икономическа помощ и отбрана на островите от САЩ, а в замяна САЩ запазват правото да правят ракетни тестове на атола Кважалейн. Процедурата по независимостта на Маршаловите острови е завършена формално през 1990, когато ООН окончателно прекратява американската опека над Маршаловите острови.

Маршалови острови -- Икономика --

Подкрепата на САЩ е с голямо значение за икономиката на Маршаловите острови. Съгласно последните промени в договора за икономическо асоцииране държавата ще получи милиони долари от САЩ до 2023, когато ще започне да функционира общ фонд на САЩ и Маршаловите острови, който ще прави непрекъснати годишни плащания в помощ на икономиката на страната.
Американската армия поддържа тук полигона Роналд Рейгън за изпитание на балистични ракети на атола Кважалейн. Базата плаща наем и наема местни работници.
Маршаловите острови получават подкрепа също от Тайван, Япония, Австралия и ЕС.
Селското стопанство е концентрирано в малки ферми. Най-важните култури са кокосови орехи, домати, пъпеши, хлебни дървета.
Индустрията е ограничена до занаяти, преработка на риба и копра.
Туризмът, който осигурява заетост на 10% от работната сила, остава голямата надежда за в бъдеще.
Риболовът има много важно значение за островите още от първоначалното им заселване.


Маршалови острови -- Култура --

Въпреки че английският е широко разпространен, правителството използва маршалски език. Плаването с кану етрадиция, развивана от дълбока древност.
Населението е с микронезийски произход. Хората са потомци на азиатци, преселили се тук преди няколко хиляди години. Преселници от по-ново време са представителите на японското малцинство.
Най-разпространено е християнството.

Маршалови острови -- Политическа система, право и управление --

Маршаловите острови имат смесена парламентарно-президентска форма на управление. Парламентът е двукамарен. Президентът е глава на страната и на правителството.

За контакти
www.psp-ltd.com
Езици
Английски
Търси в Интернет
Google
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!